Filmproductie

Een idee… en dan?

Elke film ontstaat met een idee. Maar hoe dan verder?15123327_1337911799574859_370032769998540105_o

Het maken van een film bestaat uit verschillende fases. Als eerste hebben we de conceptfase. Hierin wordt het idee besproken en verder uitgewerkt zodat een offerte gemaakt kan worden.

Voor het maken van de offerte zijn verschillende gegevens nodig. Zoals, hoeveel dagen zijn er nodig om de film op te nemen? Met welke crew moet er gewerkt worden? Zijn er specifieke eisen zoals een voice over of ondertiteling? Ook deze worden in de conceptfase besproken, maar kunnen later altijd nog toegevoegd of weggelaten worden.

Indien nodig wordt het script geschreven door de opdrachtgever of in samenwerking met de opdrachtgever. Uiteraard geven we hierbij advies om een zo goed mogelijk script te kunnen maken. De reden dat het script meestal door de opdrachtgever geschreven wordt is omdat het onderwerp vaak in het vakgebied ligt van de opdrachtgever (denk bijvoorbeeld aan een instructievideo over het bedienen van een machine). Deze specifieke vakkennis is in huis van de opdrachtgever. Het is aan de filmmaker om dit script zo goed mogelijk te vertalen naar een film.

Wanneer de offerte en het script zijn goedgekeurd kan de productie van start gaan. Een standaard filmcrew bestaat uit een regisseur, cameraman, geluidsman en een producent. Tijdens de draaidagen is de opdrachtgever meestal ook aanwezig.

 

 

15156796_1337911796241526_270353504307411697_oWanneer het opnemen klaar is volgt de montage, het in elkaar zetten van de uiteindelijke film. De film krijgt hier pas echt vorm, er wordt muziek toegevoegd en er worden
naamtitels etc. toegevoegd. Wanneer de montage klaar is, is er een viewing met de opdrachtgever. Hier kunnen eventuele wijzigingen worden doorgegeven en worden aangepast. Standaard zit er 1 correctieronde bij de oplevering. Elke correctie die moet worden doorgevoerd na het opleveren van de film wordt apart berekend. De reden hiervoor is dat na het exporteren van het project, zodat de opdrachtgever een bruikbaar bestandsformaat heeft (zoals een dvd of een webversie), de film als het ware uit 1 laag bestaat. In de montage, het bewerkbare bestand, bestaat een film uit meerdere lagen. Telkens als er een nieuwe wijziging moet worden doorgevoerd moet er opnieuw een export worden gemaakt zodat de film weer uit 1 laag bestaat en klaar is voor gebruik. Dit is een erg tijdrovend proces. Maak daarom altijd goed gebruik van de correctieronde!

Wanneer de film akkoord is kan deze op verschillende manieren worden opgeleverd. Meestal is dit op dvd of een online versie. Wanneer een dvd gewenst is, kunnen wij ook zorgen voor een mooie afwerking zoals een dvd opdruk en een hoes.

Tarieven voor filmopdrachten op aanvraag (i.v.m. maatwerk).